Calçotada (hiszp. calzotada) jest katalońskim świętem jedzenia cebuli. Tak cebuli! Jednak nie zwyczajnej. W czasie rośnięcia cebuli, w odpowiednim momencie wykopuje się je z ziemi, a następnie zasadza głębiej. Zamiast wykopywania cebul, można także dosypać ziemi. Rosnąca cebula, szukając słońca, osiąga specyficzny podłużny kształt. Tradycja swoje początki ma w regionie Valls, na południe od Barcelony, i sięga XIX wieku. Tam również należy się wybrać, aby spróbować najlepszych calçots.
Cebule oczyszcza się z ziemi, nadziewa na drut, a następnie piecze na ogniu. Należy zwęglić wierzchnią warstwę, aby osiągnąć specyficzny smak cebulek.
Calçots je się rękoma, zdejmując najpierw zwęgloną część, a następnie maczając w specjalnie przygotowanej salsie. Jako drugie danie podaje się mięsa z grilla w towarzystwie katalońskiej cava. Tradycyjnie święto powinno obchodzić się w kilkunastoosobowym gronie znajomych, zaczynając od wspólnego przygotowywania cebulek i kończąc na ostatniej butelce hiszpańskiego wina lub szampana.
Z reguły sezon na calçots zaczyna się w styczniu i trwa aż do początku kwietnia, ale najlepsze są te z początku sezonu. W Barcelonie jest dużo restauracji, w których organizują Calçotadę, jednak jej cena jest wysoka (30-40€/os). Polecamy wyjazd za miasto! Co roku w regionie Valls i Tarragonie organizuje się Calçotady na ulicach miast, połączone z konkursami w ilości zjedzonych cebuleki i pokazami tańców.
Zapraszamy do zapoznania się z galerią przedstawiającą przygotowanie Calçots w domowych warunkach (po kliknięciu w poniższe zdjęcie):
Życzymy smacznego ! ! !
Add a Comment