Pincho, po hispzańsku, lub Pintxo w języku basków to nazwa tradycyjnej przekąski z tego regionu, spożywanej w barach podczas spotkań ze znajomymi. Są częścią kultury i elementem życia nocnego na północy Hiszpanii. Najczęściej mają formę „małej kanapki”. Składniki, smakowicie umieszczone na kawałku pieczywa, spięte są wykałaczką(pincho-kolec, szpilka), tworząc ciekawie wyglądające i smakujące przekąski. Najczęściej przy wyborze pinchos obowiązuje samoobsługa: nakładamy na talerz te, które wyglądają najsmaczniej. Spożywa się je bezpośrednio przy barze, lub przy małych, wysokich stolikach, na stojąco lub siedząc na hokerach. Często również kelner przechadza się po barze z tacą świeżo przygotowanych, gorących przekąsek i zaprasza do ich konsumpcji. Na koniec rozliczamy się za spożyte pinchos na podstawie wykałaczek pozostawionych na talerzu.

Jeżeli będąc w Barcelonie chcielibyście spróbować przysmaku z kraju Basków polecamy Wam w szczególności następujące miejsca:

  • Euskal Etxea, Placeta Montcada 1
    -Restauracja/bar położona w pobliżu Borne, bezpośrednio przy kościele Santa María del Mar i najwęższej ulicy w Barcelonie: Carrer de les Mosques. Świetne pintxos w cenie ok. 1,80€ za sztukę; w głębi restauracji miejsce ze stolikami przeznaczone do jedzenia kolacji/menu.
  • BilbaoBerria, Plaça Nova 3 oraz Carrer de l’Argenteria 6
    -Jedna z restauracji położona jest w Barrio Gotic, na placu przed Catedral de Barcelona; druga na Borne. W obydwu miejscach pintxos są w cenie 1,65€ za sztukę, jednak piwo 0,5L (jarra de cerveza) to koszt aż 3,85€!
więcej zdjęć po kliknięciu w poniższe zdjęcie
Pincho
[mapsmarker layer=”4″]

7 komentarzy

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.