Nie można być w Hiszpanii i nie spróbować tradycyjnych hiszpańskich przekąsek. Barcelona jest pełna barów tapas, a La Rambla jest pełna nagabywaczy,którzy zapraszają do wejścia do barów tapas. Odradzam, bo bary te są nastawionesą tylko i wyłącznie na turystów: mają wysokie ceny, a jedzenie marne.

Aby zjeść dobre Tapas musicie oddalić się trochę od Rambli i podążać za Katalończykami. Oni wiedzą,gdzie można zjeść dobre tapas.

 

Bary tapas na Carrer Blai

Aby zjeść dobre tapas – polecamy Wam wybrać się na carrer de Blai. Tam znajduje się mnóstwo małych lokali oferujących różnego rodzaju przekąski – tradycyjne tapas serwowane na kawałkach pieczywa, czy przekąski podawane na talerzykach. Wieczorami jest tutaj tak tłoczno, że goście stoją w progach lokali, a wielu je, rozmawia i pije na stojąco przed barem.  Mimo tego, znalezienie miejsca siedzącego nie jest trudne, a wymaga chwili cierpliwości.

Z pewnością jest to najtańsze tapas jakie widziałam w Barcelonie!

kliknij w poniższy obrazek i zobacz zdjęcia przykładowych tapas:
Tapas Barcelona

Ceny:

Piwo – butelka Estrella, Budweisser –1-2€ w środku, 1,20-2,50€ na tarasie

Patatas Bravas – 1-3€

A wszystkie inne tapas kosztują od 2,50 do 4,50 €.

Adres: Carrer de Blai

 

Pamiętajcie, że tapas nie zamawiamy dla siebie. Tapas zamawia się dla wszystkich przy stole, aby każdy mógł popróbować jak najwięcej smaków. Dlatego dobrze jest się tam wybrać wraz z przyjaciółmi.

 

Kilka tradycyjnych Tapas:

Navajas – podłużne małże

Mejillones – tradycyjne małże

Chocos- czyli kawałki sepi smażone  w panierce. Smakiem podobne do kalmarów.

Tortilla de patatas (Tortilla espanola)- typowe hiszpańskie danie. Są to jajka zasmażane z ziemniakami i cebulą.

Calamares ala Romana- tradycyjne smażone kalmary podawane z cytryną

Bombas- mielone mięso ryby, najczęściej dorsza zasmażane w panierce, podawane z czosnkową salsą

Pinchos- (pincho czyli szpilka) szaszłyki z mięsem.

Pimientos de Padron- zielone słodkie papryczki podawane z solą gruboziarnistą. Podobno na jeden talerz zawsze trafia się tylko jedna ostra papryczka, przysparzając sporo śmiechu tym którzy widzą jak osoba, która ja zje szuka na prędce czegoś do picia.

Croquetas -małe smażone krokieciki najczęsciej z jamón albo z dorsza.

Patatas Bravas– smażone kartofelki krojone w charakterystyczną kostkę. Podawane z pysznym różowawym sosem.

Albondigas

Gambas saladas /a la plancha

[mapsmarker marker=”1″]

30 komentarzy

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.