Cava – nie mylić z polską kawą! Cava to nazwa katalońskiego wina musującego, powstającego na drodze tradycyjnej metody szampańskiej, „wykradzionej” z Francji w XIX wieku. Dwie największe firmy produkujące Cava to Codorníu oraz Freixenet, a 90% wina powstaje w regionie Penedès. Koniec danych. Przejdźmy do sedna – Cava jest pyszna! Biała lub różowa, wytrawna czy półsłodka – każdy znajdzie coś dla siebie.

Jeżeli chcecie spróbować Cava w Barcelonie polecam wizytę w Can Paixano (La Xampanyeria)

Mając wolny dzień w Barcelonie, polecam wypożyczyć auto i wybrać się do fabryki szampana. W miejscowości Sant Sadurní d’Anoia znajduje się wytwórnia produktów Codorníu. Warto dołączyć się do jakiejś grupy lub wziąć przewodnika, aby opowiedział nam o historii Cava. Zwiedzanie obejmuje wizytę w części muzealnej, pomieszczeniach gdzie wytwarza się wino, w piwnicach gdzie wino leżakuje, a zakończone jest degustacją tego trunku. Fabrykę zwiedzamy siedząc w „pociągu” przemierzającym wąskie uliczki piwnic i przeciskającym się przez stojaki z butelkami.

Od marca tego roku zostało uruchomione połączenie autobusowe z Barcelony (autobus firmy Hilsa). Koszt to 4 euro (można także użyć biletu T-10 na 3 strefy). Odjazdy od poniedziałku do piątku o 09:00 z 3 lokalizacji: Urgell-París (París 229-231), Diagonal-Capitán Arenas (na przeciwko stacji metra Maria Cristina) oraz Palau Reial (na przeciwko stacji metra Palau Reial).
Powroty o 13:40, 14:30, 16:30, 18:15 i 19:30.

Zapraszam do obejrzenia fotorelacji z wycieczki, po kliknięciu w poniższe zdjęcie:

Cava Codorniu

Dobrym pomysłem, jeżeli wypożyczamy już auto, jest połączenie wycieczki do fabryki Cava z wycieczką na Montserrat.

 [fblike]

 

13 komentarzy

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.